Банкеръ Daily

Свят

Лондон искал сделка с ЕС за Брексит, от Брюксел не желаели да преговарят

Кабинетът на Борис Джонсън

Великобритания е готова и желае да постигне споразумение за Брексит с Европейския съюз, каза днес висш правителствен служител в Лондон, след като вестник писа, че премиерът Борис Джонсън се насочва към излизане от ЕС без споразумение, предаде Ройтерс.

"Ние искаме споразумение. За съжаление обаче те не искат да преговарят с нас", каза източникът, пожелал анонимност.

Фактът, че споразумението за изтегляне бе отхвърлено три пъти с големи мнозинства в Камарата на общините означава, че ако ще има споразумение, те трябва да бъдат готови за предоговаряне. Ние сме готови и желаем това", подчерта той.

Лондонският вестник "Гардиън" писа, че главният сценарий, от който Джонсън изхожда, е Брексит без споразумение и че той няма намерение да предоговаря наследеното от бившата министър-председателка Тереза Мей споразумение.

"Ясно е, че Великобритания няма друг план", писа вестникът, цитирайки високопоставен дипломат от ЕС след среща с Дейвид Фрост - новия главен съветник на британското правителство за Европа. "Те нямат намерение да преговарят, което би изисквало (да имат някакъв) план. Изглежда, че сега излизането без споразумение е главният сценарий на британското правителство", казал дипломатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във