Банкеръ Daily

Свят

Лондон готви регистрация на живеещите на Острова граждани на ЕС

Британското правителство се готви да обяви процес на регистрация за живеещите във Великобритания около 3 милиона граждани на ЕС като първа стъпка към уреждане на правния им статут след Брексита, пише британският в. "Гардиън".

Очаква се правителството да предложи на гражданите на ЕС да "заявят интерес" и да получат документи за правото да живеят и работят във Великобритания след 2019 г., когато тя ще напусне европейския блок.

Правителството се надява събраната информация да помогне за установяване на числеността на хората, които ще кандидатстват за пребиваване, след като Великобритания излезе от ЕС, така че да предотврати лавина от молби в деня на Брексита, отбелязва вестникът.

Очаква се процедурата за регистрация да е в специална нова схема, създадена за гражданите на ЕС, които вече живеят във Великобритания. Тя няма да е в сегашната процедура за разрешително за постоянно пребиваване, изискваща от кандидатите тонове документи, с които да докажат, че имат право да останат в страната.

Няма законово задължение гражданите на ЕС да кандидатстват за карти за пребиваване, но мнозина панически се втурнаха да си осигурят документа, смятайки, че това е единственият начин да докажат статута си след Брексита, припомня "Гардиън".

Миналата седмица "Файненшъл таймс" съобщи, че европейските граждани, живеещи във Великобритания, ще получат същите права, които имат сега, и след като Великобритания напусне ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във