Банкеръ Daily

Свят

Лондон: ЕС да спре да смята Северна Ирландия за "отделна страна"

Британският външен министър Доминик Рааб заяви днес, че ЕС трябва да спре да възприема Северна Ирландия като "отделна страна", а не като част от Обединеното кралство. По думите му този подход нанася вреди на британската провинция, предаде Ройтерс.

Различни личности от ЕС тук в Карбис бей [където е срещата на Г-7], но и от месеци и години открито характеризират Северна Ирландия като отделна страна, а това е нередно. Това е неспособност за осъзнаване на фактите", каза той пред Би Би Си.

Понастоящем между Великобритания и ЕС има спор за тълкуването на протокола за Северна Ирландия, който е част от сделката за Брексит.

Лондонският вестник "Телеграф" писа, че по време на разговор с британския премиер Борис Джонсън в кулоарите на форума на Г-7 френският президент Емарюел Макрон е намекнал, че Северна Ирландия не е част от Обединеното кралство.

"Ние няма да говорим по този начин за Каталуния и Барселона или Корсика във Франция", каза по този повод Рааб. На въпрос дали Лондон тръгва на търговска война, той отговаря, че ЕС не трябва да пречи на свободната търговия между Великобритания и нейната провинция. Ако Европейската комисия и ЕС се придържат към думите на президента Макрон, трябва да намерим "прагматичен начин" да решим проблема и не трябва да прибягваме към "небалансиран, основан на някакви погрешни предположения", каза външният министър на Великобритания.

Неназован френски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс, обвини правителството на Борис Джонсън, че използва спора относно Северна Ирландия, за да отвлече вниманието от същинските проблеми, обсъждани на срещата на върха на Г-7.

Facebook logo
Бъдете с нас и във