Банкеръ Daily

Свят

Лондон дава на Франция 48 часа да се откаже от квотите за риболов

Рибарско пристанище на остров Джърси.

Великобритания даде на Франция 48 часа, за да се откаже от изискванията си за квоти за риболов, като ги нарече нечестни. Това заяви в понеделник в интервю за Sky News външният министър на Обединеното кралство Елизабет Тръс. В противен случай тя заплаши, че Лондон ще  активира механизъм за разрешаване на спорове с ЕС.

"Французите постъпиха нечестно, това не е в съответствие с условията на търговската сделка. Ако някой от страните по търговското споразумение се държи нечестно, имаме право да предприемем действия срещу него и да поискаме компенсационни мерки. Това ще направим,  ако французите не отстъпят. Този въпрос трябва да бъде разрешен в рамките на следващите 48 часа“, каза Тръс.

На 27 октомври Франция обяви готовността си да наложи санкции на Обединеното кралство заради ескалиращия спор за лицензите за риболов. Париж казва, че френските рибари са получили половината от разрешенията, които са поискали за риболов във водите на остров Джърси. Френската страна възнамерява да наложи санкции на Лондон от 2 ноември, ако британската риболовна политика не бъде променена. Те предвиждат по-строги правила за внос на стоки от Обединеното кралство във Франция, както и забрана за разтоварване на морски дарове от британски кораби във френските пристанища, както и енергийни мерки, свързани с доставката на електроенергия на Нормандските острови.

Лондон обеща да даде адекватен и внимателно обмислен отговор на санкциите, ако бъдат наложени. Британската страна декларира, че напълно спазва споразуменията с ЕС и е одобрила  98% от исканията, подадени от рибари от Европейския съюз, които искат да ловят риба във водите на Обединеното кралство.

Европейската комисия призова страните да разрешат възникналите противоречия възможно най-скоро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във