Банкеръ Daily

Свят

Лондон: Без промени в предпазната клауза няма да има сделка за Брексит

Джереми Хънт

Правнообвързващи промени на предпазната клауза, целяща да избегне появата на физическа граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, са единственият начин за избягване на твърд Брексит без споразумение, заяви британският външен министър Джереми Хънт, цитиран от Франс прес.

"Това наистина е единственият начин за излизане от тази ситуация", каза Хънт в реч в Берлин, добавяйки: "Мисля, че проблемът с удължаването (на срока за Брексит след 29 март) е, че това няма да реши нищо".

Според Хънт ЕС трябва да приеме "проста, но важна промяна" в предпазната клауза, за да може Великобритания да е уверена, че няма да се окаже притисната за неограничен срок в митнически съюз с ЕС. Британското правителство е уверено, че ако тази промяна бъде направена, ще може убеди парламента да приеме споразумението, подчерта външният министър.

Предпазната клауза стана причина за решението на британския парламент да отхвърли споразумението за напускане на ЕС, по което Лондон и Брюксел преговаряха в продължение на две години. В резултат Мей иска от Европа да направи правнообвързващи промени на тази част на договора.

"Мисля, че хората искат да продължат напред и да докажат, че можем да постигнем Брексит, който спазва резултатите от референдума и гарантира, че ще останем приятели с нашите европейски съседи", добави Хънт.

Очаква се по-късно днес Мей да посети Брюксел, за да се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, отбелязва Асошиейтед прес.

Ако Великобритания и ЕС не успеят да подпишат и ратифицират споразумение, икономическите и политически последствия ще бъдат тежки, предупреди британският външен министър в реч пред фондация "Конрад Аденауер", свързана с управляващия Християндемократически съюз.

През предстоящите съдбоносни седмици ще бъдат необходими активни действия, подчерта Хънт.

Великобритания има време до средата на март да сключи споразумение с ЕС, за да може то да бъде одобрено на срещата на лидерите на 28-те страни по-късно същия месец, съобщават дипломатически източници от блока, цитирани от Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във