Банкеръ Weekly

Свят

Лондон без план за "Брексит"

Плановете на Мей според Стив Бел (Гардиън)

Ударите, които политическият естаблишмънт в Европейския съюз понесе в резултат на британския вот за "Брексит" и избирането на Доналд Тръмп за американски президент, не са леки, но и раздялата на Острова с Континента среща все повече препятствия. След като Висшият съд в Лондон постанови, че "Брексит" не може да бъде задействан еднолично от правителството, а трябва да бъде съобразен с парламента, способността на премиера Тереза Мей да се справи със задачата бе поставена под още по-голямо съмнение от разкритията, че кабинетът въобще не разполага с план за излизане на Великобритания от общността.

Правителството не само че няма всеобхватен план, но и ще са му необходими 30 000 допълнителни държавни служители, за да се справи с предизвикателствата, пред които е изправено, стана известно от меморандум на фирмата за анализи "Делойт". Разногласията между министрите разстройват подготовката за "Брексит", а служителите в различните отдели са били принудени да работят върху 500 отделни проекта, се казва в документа.

От кабинета заявиха, че меморандумът, публикуван от "Таймс", е написан от служител на консултантската фирма по негова собствена инициатива. Той повече прилича на реклама, насочена към бизнеса, заяви правителствен говорител, като изрично подчерта, че авторът не е бил в контакт с представители на сегашното правителство.

От "Делойт" се извиниха, като изтъкнаха, че меморандумът е бил насочен към "вътрешна аудитория", не е бил предназначен за външни очи и изготвянето му не е било възложено от никоя правителствена служба. Той представлявал само "поглед върху задачите", пред които е изправена властта.

Какво толкова ядоса управляващите? Документът, озаглавен "Брексит", актуализиран вариант", отправя критика към Тереза Мей, че показва наклонности "към установяване на личен контрол" над процеса на вземане на решения с цел да решава въпросите сама. Там се казва още, че не съществува единна стратегия за "Брексит" на министерско ниво и че правителството на практика се е разделило на две по въпроса. От едната страна са министърът на външните работи Борис Джонсън, на международната търговия Лиъм Фокс и министърът за "Брексит" Дейвид Дейвис, а от другата са финансовият министър Филип Хамънд и този на бизнеса, енергетиката и промишлените стратегии Грег Кларк.

Така или иначе, едва ли би могъл да се намери по-неудобен момент за изтичането на такъв доклад. Както "БАНКЕРЪ" писа, решението на Висшия съд вероятно ще бъде потвърдено и управляващият екип се подготвя за сериозна битка с парламента, който ще има решаващата дума за преговорите за "Брексит". При положение че по-голямата част от представителите в двете камари - на общините и на лордовете, са негативно настроени към излизането от Евросъюза, изтичането на информация за неподготвеността на кабинета само може да подкопае позициите му при очертаващите се преговори между Даунинг стрийт и Уестминстър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във