Банкеръ Daily

Свят

"Локхийд Мартин" получава 1 млрд. долара за разработване на хиперзвукова ракета

Корпорацията "Локхийд Мартин" получи повече от 988,8 милиона долара за разработване на нова ракета ARRW за военновъздушните сили на САЩ, съобщи Пентагонът, цитирани от БГНЕС.

Разработката ще се извършва в Орландо, Калифорния и се очаква да приключи до 31 декември 2022 година.

Съгласно договора за "Въздушни оръжия за бързо реагиране" компанията трябва да разработи проект на конструкцията, да проведе тестове и да подготви ракетата за серийно производство.

През юни американските военновъздушни сили успешно проведоха първите летателни тестове на прототип на хиперзвукова ракета AGM-183A (или ARRW), монтирана върху стратегическия бомбардировач B-52 Stratofortress.

„Локхийд Мартин“, заедно с други компании, разработва тактическа хиперзвукова ракета ARRW „въздух-море“ от 2018 г. Тогава за тези цели бяха отпуснати 480 милиона долара. 

САЩ, както и Русия, искат да сключат споразумение за контрол на въоръженията, но с привличането на Китай към този договор, сега или на по-късен етап, каза междувременно днес американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да го кажа, Русия иска да сключим сделка за контрола на въоръженията . . . Русия много иска да постигнем сделка за контрола на ядрените оръжия", заяви Тръмп, който е в Лондон за участие в юбилейната среща на върха на НАТО.

"Сигурно ще включим също и Китай. Можем да го включим по-късно, а можем и сега", допълни американския президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във