Банкеръ Daily

Свят

Лиз Тръс отмени интервю за Би Би Си, не можела "да отдели време"

Британската министърка на външните работи Лиз Тръс, която е фаворит в надпреварата кой да смени Борис Джонсън като лидер на управляващата Консервативна партия и премиер, отмени интервю за Би Би Си с аргумента, че не може "да отдели време", предаде ДПА.

Предвидено бе Тръс да седне очи в очи с политическия журналист ветеран Ник Робинсън. От Би Би Си обаче съобщиха, че интервюто, което по програма трябваше да бъде излъчено днес, пропада, тъй като били уведомени от екипа на британската външна министърка, че тя "вече не може да отдели време".

"Съжаляваме, че не беше възможно да направим задълбочено интервю и с двамата кандидати, въпреки че бяхме постигнахме споразумение за това", казаха от британското обществено радио и телевизия във втори туит.

Съперникът на Лиз Тръс в надпреварата, бившият министър на финансите Риши Сунак, вече бе интервюиран от Робинсън по-рано този месец.

От лагера на Сунак и лейбъристката опозиция критикуват външната министърка, че избягва обществения контрол. Източник от предизборния щаб на Лиз Тръс от своя страна обясни, че тя няма да участва в телевизионните дебати, тъй като се е съсредоточила върху спечелването на възможно най-много гласове и подготовката на бъдещото правителство.

След няколко кръга гласувания британските депутати консерватори оставиха в надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия именно Риши Сунак и Лиз Тръс. Сега редовите членове на управляващата формация избират между двамата, като името на победителя ще бъде обявено на 5 септември.

Лиз Тръс е сериозен фаворит в надпреварата. Тя има двуцифрена преднина в проучвания. Букмейкърски къщи дават коефициент от 1,04 за нейна победа (т. е. над 95 процента вероятност) срещу  11 за Риши Сунак.

Facebook logo
Бъдете с нас и във