Банкеръ Daily

Свят

Ливанският премиер призова света да помогне на страната му

Хасан Диаб

В кратко телевизионно обръщение ливанският министър-председател Хасан Диаб призова всички страни и приятели на Ливан да помогнат на малката страна след вчерашния взрив в Бейрут, отнел живота на над сто души и опустошил цели квартали на града, предаде Асошиейтед прес.

"Свидетели сме на истинска катастрофа", каза Диаб и отново обеща, че ще бъде потърсена отговорност от виновниците за случилото се, но не коментира каква е била причината за експлозията.

Тази сутрин над пристанището все още се издигаше дим, отбелязва Асошиейтед прес.

Големите улици в центъра са пълни с отломки и повредени коли, взривната вълна е разрушила фасадите на някои сгради.

Международната помощ започна да пристига в Ливан ден след огромната експлозия в Бейрут, в която загинаха най-малко 100 души, а хиляди са ранени, предаде Асошиейтед прес.

Франция съобщи, че изпраща два самолета с десетки спасители, полеви медицински екип и 15 тона помощ. Френското президентство съобщи, че помощта ще покрие лечението на около 500 пострадали и че разположените в Ливан френски миротворци вече оказват помощ на място.

Руското министерство на извънредните ситуации изпраща в Бейрут полева болница с лекари за помощ на пострадалите от взрива, предаде ТАСС.

Русия изпраща също спасители и специалисти по борба с коронавируса.

Йордания обяви, че военнополева болница с прилежащия персонал ще бъде изпратена в Ливан, а Египет е отворил полева болница в Бейрут за ранени при взрива, отбелязва АП.

Чешкият вътрешен министър Ян Хамачек съобщи, че Ливан е приел предложение на Чехия да изпрати екип от 37 спасители с кучета в Бейрут. Дания и Гърция също изразиха готовност да окажат помощ на Ливан.

Президентът на Сърбия Александър Вучич предложи помощ на Ливан след взрива в Бейрут. Това се казва в телеграма на Вучич до президента на Ливан Мишел Аун, текста на който бе публикуван от пресслужбата на сръбския президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във