Банкеръ Daily

Свят

Ливан си дава 4 дни за посочване на виновните за експлозията

Ливанските власти дадоха срок от 4 дни на "разследваща комисия", която да посочи кой носи отговорност за експлозиите, опустошили във вторник някои райони от Бейрут. Това заяви днес външният министър на близкоизточната страна Шарбел Уебе пред френското радио "Европа 1", предаде Франс прес.

До 4 дни комисията трябва да изготви подробен доклад с отговори на въпросите "как, кой, какво, къде", посочи той, като подчерта, че властите в Бейрут се отнасят сериозно към случая. "Виновниците за това ужасно престъпление по нехайство ще бъдат наказани от съдебен състав", добави външният министър.

В Бейрут днес пристигна френският президент Еманюел Макрон, който стана първият държавен глава, предприел посещение там след катастрофата. Предвижда се гостът да разговаря с колегата си Мишел Аун и основните политически фигури, както и с представители на гражданското общество, добавя агенцията.

В Бейрут тази сутрин пристигна трети самолет с помощи от Русия. Това съобщи за ТАСС министерството на извънредните ситуации в Москва.

С трите полета в Ливан са доставени аеромобилна болница, лекари, спасители и психолози от Русия, както и експерти с необходимото оборудване за изграждане на лаборатория за диагностициране на COVID-19.

Руската мобилна болница ще бъде разположена на стадион "Рафик Харири" в Бейрут. Там ще може да се извършват 200 амбулаторни прегледа на денонощие, а в стационарното отделение да се лекуват 50 души едновременно. Руските специалисти в Бейрут ще бъдат общо около 150. Министерството изпраща в Ливан още два самолета; единият вече е излетял, предава БТА. 

Самолет с медицинска помощ от Турция кацна в четвъртък в Бейрут, съобщи министерството на националната отбрана на Турция, предаде ТАСС.

Излетелият от Анкара самолет с медицински принадлежности, оборудване и екип спасители се приземи в Бейрут, се казва в съобщението.

Министерството на външните работи на Турция съобщи по-рано, че планира да разположи полева болница за оказване на помощ на пострадалите при взрива в Бейрут.

Facebook logo
Бъдете с нас и във