Банкеръ Daily

Свят

Ливан и Израел започнаха безпрецедентни преговори за морската си граница

Спорната зона е в оранжево

Ливан и Израел започнаха днес безпрецедентни преговори за демаркиране на спорната си морска граница. Делегациите на двете страни, които са отдавнашни врагове, се разделиха само след един час с уговорката да се срещнат отново след две седмици, предаде Франс прес, като се позоваха на ливанската агенция АНИ.

Преговорите се водят с посредничеството на САЩ, които настояваха за тях, за да се разреши спорът за потенциално богати на находища на природен газ води в източната част на Средиземно море.

Два ливански военни хеликоптера докараха преговорния екип на страната. Ливанската делегация е водена от бригадния генерал от ВВС Басам Ясин, а израелската - от генералния директор в министерството на енергетиката Уди Адири. 

Кратката среща за откриване на преговорите се проведе в щаб-квартирата на Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) в Накура - гранично селище в Южен Ливан. Ливански войници и военни на ООН бяха блокирали пътищата към базата на ЮНИФИЛ, а хеликоптери на световната организация наблюдаваха района.

От американска страна присъстваше помощник-държавният секретар за Близкия изток Дейвид Шенкър. След него щафетата ще поеме дипломатът Джон Десрокър.

Споразумението за провеждане на преговори беше обявено седмици след като САЩ засилиха натиска си върху съюзници на подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула, налагайки санкции на високопоставен политик от нейния основен съюзник в парламента - шиитската партия Амал.

Часове преди началото на срещата Хизбула и Амал разкритикуваха състава на ливанската делегация и призоваха той да бъде променен, за да включва само военни, съобщи Ройтерс.

Следващата среща е насрочена за 28 октомври, каза ливански военен източник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във