Банкеръ Daily

Свят

Ливан и Йордания предупредиха Израел да не анексира части от Западния бряг

Еврейско селище на Западния бряг

Ливан и Йордания предупредиха днес, че планът на Израел да анексира части от окупирания Западен бряг заплашва опитите за постигане на мирно решение за израелско-палестинския конфликт, предаде ДПА.

Анексирането е "много опасно нещо", заяви ливанският външен министър Насиф Хити след среща в Аман с йорданския си колега Айман ас Сафади. Хити подчерта, че планът е опит на Израел да сложи край на шансовете за мирен изход. По думите му ливанската позиция по въпроса "се основава на международни решения и арабската мирна инициатива".

Тази инициатива, предприета през 2001 г. призовава за създаването на независима палестинска държава със столица Източен Ерусалим.

Сафади окачестви евентуалното анексиране като "крещящо нарушение на международното право" и подчерта, че то подкопава усилията за постигане на мир и решението за две държави с граница от 4 юни 1967 г., тоест отпреди т.нар. Шестдневна война. "Продължава нашата работа, съсредоточена върху предотвратяването на анексията и намирането на реални предпоставки за подновяването на сериозни и ефективни преговори", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във