Банкеръ Daily

Свят

Люксембург - градът държава, който приютява различни народности и религии и има три официални езика

В Люксембург има запазени много архитектурни паметници и сгради в романски, готически, ренесансов и бароков стил.

На днешния ден през 1867 г. Великото херцогство Люксембург (на френски: Luxembourg, на немски: Luxemburg, на люксембургск Lëtzebuerg) е обявено за независима държава. Тя е страна в Северозападна Европа, която няма излаз на море. Столицата й също се нарича Люксембург. Страната граничи с Белгия на север и запад, с Германия на изток и с Франция на юг.

23 юни се отбелязва като рожден на Великия херцог и национален празник на Люксембург. През 1961 г. е взето решение та се празнува на този ден, тъй като през този сезон времето е по-хубаво.

С население от 576 249 човека и обща площ от 2586 кв. км, Люксембург е сред най-малките суверенни държави в Европа. Това обаче не й пречи да е сред най-богатите и да е мечтана дестинация - и за живеене и заработа, или просто за разходка.

Люксембург е наследствена конституционна монархия. Според конституцията от 1868 г. изпълнителната власт се разпределя между Великия херцог - от 2000 г. това е Анри Албер Габриел Феликс Мари Гийом, и кабинет, начело на който стои министър-председателят. Законодателната власт пък е в ръцете на еднокамарен парламент - Камара на депутатите, избиран директно на всеки пет години. Държавният съвет, състоящ се от 21 пожизнено назначавани от Великия херцог членове, има съветническа функция при писането на законите.

Най-важните държавни сгради са Дворецът на Великия херцог и Кметството, които впечатляват с архитектурата си.

Страната е член на ООН, Съвета на Европа, Европейския съюз и Бенелюкс.

През 1 век след Хр. римляните заселват местността, където днес се намира Люксембург (първоначално Lucilinburhuc - "Малка крепост").  Обособява се като самостоятелно феодално владение през 963 г., което през годините е било завладявано от съседните страни. През 1815 г. на Виенския конгрес Люксембург е провъзгласен за Велико херцогство под покровителството и в персонална уния с Холандия. Холандският крал е и велик херцог на Люксембург до 1890 година.

След като и в двете Световни войни страната е окупиран от Германия, Люксембург прекратява неутралитета си с присъединяването си към Бенелюкс през 1948 година. Бенелюкс е икономически съюз, включващ трите съседни държави: Белгия, Нидерландия и Люксембург. Името му идва от първите букви на страните членки. Официалните езици са нидерландски (заради Нидерландия и Фландрия) и френски (заради Белгия и Люксембург).

Люксембург е една от шестте страни учредителки на Европейския съюз. А през 1999 г. се присъединява и към Европейския паричен съюз.

На юг е разположена плодородната местност Гутланд, където са съсредоточени индустрията и населението на страната и има добре развито селско стопанство, основано на малки семейни фермери.

Люксембург е многоезична страна. В ежедневието се говори на люксембургски език, който по произход е немски (франконски) диалект, а от 1984 г. е официален в страната. В началните училища се преподава предимно на немски, а в гимназията се преминава почти изцяло на френски език, което пък прави общуването много лесно. За делови и административни цели се използва основно френски. И трите езика обаче са официални.

Добрият жизнен стандарт (първо място по доход на глава от населението в света) и разположението на страната в сърцето на Европа привличат много чужденци, които са над една трета от населението.
Най-големият град и столица на страната е Люксембург (на люксембургски: Lëtzebuerg - Лецебург; на френски: Luxembourg; на немски: Luxemburg)  с близо 80 хил. жители. За пръв път селището е споменато в писмен източник през 963 година. Градски права получава през 1244 година. Има запазени до днес архитектурни паметници и сгради в романски, готически, ренесансов и бароков стил.

Люксембург е разположен в центъра на Запазна Европа, на около 188 км от Брюксел, на 289 км от Париж и на 190 км от Кьолн. Като се вземе в предвид това, че е един от най-богатите градове в света, развит в областта на банковото и административното дело, съвсем логично тук са централните офиси на няколко институции на Европейския съюз, сред които: Европейският съд, Европейската сметна палата и Европейската инвестиционна банка.

Кварталът Клаузен в Люксембург е родно място на Робѐр Шума̀н (на френски: Robert Schuman) e френски политик - министър-председател (1947-1948 и 1948 г.), министър на външните работи (1948-1953 г.), министър на финансите (1946-1947 г.), първи председател на Европейската парламентарна асамблея (1958-1960 г.). Считан е за един от бащите на идеята за обединение на Европа.

На 9 май през 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, предлага да се създаде обща европейска институция, която да контролира и управлява производството на въглища и стомана, двете основни суровини за една силна икономика. Той прочита пред международни медии т.нар. Декларация на Шуман. През април следващата година по идея на Франция договорът е подписан от Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия и Франция, като се учредява първата Европейска общност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във