Банкеръ Daily

Свят

Литва започна строежа на стоманена ограда по границата с Беларус

Литва изгради първите участъци от стоманената ограда по границата си с Беларус, за да спре мигрантите от Близкия изток и други райони, които тази година започнаха да навлизат от беларуска територия, предаде Ройтерс.

Европейският съюз обвинява Беларус, че умишлено насърчава мигранти да влизат в Полша, Литва и Латвия, за да окаже натиск върху съюза в отговор на европейските санкции срещу режима в Минск. Трите страни вече издигнаха огради от бодлива тел по границите си с Беларус. Миналата седмица литовските власти започнаха да монтират първите елементи от стоманена ограда с височина 3,4 м, над която има още 60 см бодлива тел.

"Може би е невъзможно да се построи напълно непреодолимо препятствие, така че според мен тази преграда също може да бъде премината. Това обаче ще отнема доста време и ние ще можем да реагираме", каза Виргилиюс Раугале, началник на граничната полиция в Южна Литва. Страната е отделила 152 милиона евро за издигането на оградата с дължина 500 км до септември догодина. Освен бодливата тел на нея ще бъде инсталирано и оборудване за видеонаблюдение.

До август тази година от Беларус в Литва са проникнали незаконно над 4000 мигранти. След това литовските граничари започнаха да връщат обратно в Беларус почти всички от заловените нарушители и оттогава над 5600 човека, в това число 2300 само през октомври, са били върнати на беларуска територия.

Междувременно полското министерство на отбраната съобщи днес, че беларуски войници са заплашвали да открият огън по полски граничари през полско-беларуската граница. Ведомството определи това като опит за нагнетяване на напрежението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във