Банкеръ Daily

Свят

Литва, Латвия и Естония обявяват санкции за Александър Лукашенко

Литва, Латвия и Естония ще обявят санкции за над 30 беларуски официални лица, включително за президента Александър Лукашенко по-късно днес. Това обяви литовският президент Гитанас Науседа пред репортери, предаде Ройтерс.

Списъкът е първа стъпка и по-нататък може да бъде разширен, допълни той.

По-рано Литва съобщи, че възнамерява да наложи санкции над беларуски официални лица, които държи отговорни за изборни нарушения и насилие над протестиращи. 

На 22-ия ден на протестите в Беларус срещу управлението на Александър Лукашенко и резултатите от фалшифицираните според опозицията президентски избори, при протестиращите излезе помощникът на президента Николай Латишенок. Това е първият случай, в който представител на президентската администрация влиза в пряк разговор с демонстрантите, предаде БНР.

Лукашенко досега заявяваше, че няма да води никакви преговори с участниците в протестните акции.

Латишенок отиде при протестиращите, които се бяха събрали пред резиденцията на Лукашенко. Помощникът на президента каза, че вярва, че изборите на 9 август са били честни, призова всички спорове да се решават по мирен път и отново припомни думите на президента, че се готви нова конституция. Латишенок отхвърли възможността да се водят разговори с опозицията и каза, че според него само около 20-30 на сто от беларуското общество са против президента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във