Банкеръ Daily

Свят

Литва и Дания призоваха за забрана на визите за руснаци за ЕС

Министрите на външните работи на Литва и Дания призоваха за приемането на обща позиция на ЕС за забрана на издаването на туристически визи на руснаци на фона на войната в Украйна, предаде ДПА.

Финландия и Естония се опитват да прокарат плана, но германският канцлер Олаф Шолц и Европейската комисия засега му се противопоставят. "В идеалния случай това трябва да бъде решение на европейско ниво, което просто би отменило валидността на тези визи и всички ще спрат да ги издават", каза днес Габриелюс Ландсбергис, министърът на външните работи на Литва, която граничи с руския анклав Калининград.

Литва вече като цяло спря да издава визи и разрешителни за пребиваване на руснаци като реакция на инвазията в Украйна. Другите балтийски страни също въведоха подобни мерки. Финландия също затегна правилата за издаване на визи. Но Ландсбергис постави под въпрос доколко ефективни са подобни индивидуални мерки и каза, че на руските граждани все още е позволено да влизат в тези страни с визи, издадени от други държави членки на ЕС. "Руски гражданин днес може да получи виза в германско консулство в който и да било руски град и да пътува през Финландия, Естония, Латвия, Литва или Полша до където си поиска да отиде на ваканция", каза той. Ето защо има нужда от решение на ниво ЕС, добави Ландсбергис.

Министърът на външните работи на Дания Йепе Кофод, чиято страна се посещава от много малко руски туристи в сравнение с Финландия, е съгласен, че има нужда от координиран отговор на ниво ЕС, но ако се наложи, е готов да действа сам. "Ако не се получи с общо решение, от страна на Дания ние ще проучим възможността да въведем ограничения на броя на туристическите визи за руснаци", каза той. "Дълбоко засрамен съм, че руски туристи могат да се пекат на плажа и да живеят в разкош в Южна Европа, докато украински градове са бомбардирани до неузнаваемост.

Чехия, която в момента държи ротационното председателство на ЕС и също наложи ограничения на визите за руснаци, възнамерява да повдигне въпроса на среща на външните министри на ЕС в края на август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във