Банкеръ Daily

Свят

Льо Пен се надява да спечели евроизборите благодарение на "жълтите жилетки"

Лидерката на френската крайнодясна партия Национален сбор Марин Льо Пен иска на предстоящите европейски избори на 26 май да се изправи срещу президента Еманюел Макрон - но този път да победи, пише френският в. "Монд". Двамата се изправиха един срещу друг и на президентските избори във Франция през 2017 г., когато лидерката на Националния сбор загуби. Сега обаче тя разчита да промени резултата, окуражена от анализите, които позиционират нейната партия като единствената опозиция и единствената, която печели от "ефекта на жълтите жилетки". 

"На 26 май, за всички избиратели залогът ще е ясен: да бъде победен Макрон", подчерта Марин Льо Пен, като предупреди президента, че "идва края на неговото управление".

"Макрон е единственият виновник за ситуацията. Той създава разногласия", подчерта Льо Пен пред събрали се симпатизанти, обвинявайки президента в проява на презрение към по-ниските класи, притеснително поведение и липса на компетентност, отбелязва в. "Либерасион". Крайнодясната лидерка призова президента да се обърне към народа, като разпусне парламента, както искат част от "жълтите жилетки", предупреждавайки го, че "в противен случай демократичният арбитраж ще дойде на следващите избори".

С писмо от 2300 думи до сънародниците си Еманюел Макрон поставя началото на тримесечни национални дебати, които се надява да помогнат за излизане от кризата с "жълтите жилетки", които от два месеца подлагат на натиск правителството, предадe Франс прес.

В писмото, което днес се очаква да бъде публикувано във френските вестници, Макрон подчертава, че започващите във вторник дебати не са "нито избори, нито референдум" и призовава в тях да участват възможно най-много хора. Президентът обещава да се вслушва в съветите и идеите на хората.

Държавният глава заявява, че предложенията на сънародниците му "ще дадат възможност за изработване на нов договор за нацията, за структуриране на дейността на правителството и парламента, а също на позициите на Франция на европейско и международно равнище".

В пространното си писмо Макрон обявява, че ще огласи собствените си заключения от това допитване до месец след приключването му, планирано за 15 март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във