Банкеръ Daily

Свят

Льо Пен нападна Брюксел заради санкциите срещу Русия

Льо Пен отбеляза, че отношенията с Руската федерация са важни и необходими. 

 Марин льо Пен, лидер на френската дясна партия "Национален фронт", смята, че позицията на Европейския съюз и санкциите, наложени на Русия, са историческа и геополитическа грешка, съобщи ТАСС.

"Произволната позиция и санкциите, приети от Европейския съюз срещу Русия през последните години, са историческа и геополитическа грешка", каза тя.

Льо Пен отбеляза, че отношенията с Руската федерация са важни и необходими. Също така според нея никой не може да пренебрегне ролята и мястото на Русия в световния ред. "Тя заема важно място и остава водещият глас в многополярния свят, гласът, който регулира международните отношения и геополитиката", подчерта тя.

През 2014 г. Европейският съюз наложи санкции срещу Руската федерация във връзка със събитията в Украйна и анексирането Крим. Ограничителните мерки бяха разширени и удължени няколко пъти. Преговорите за безвизов режим и ново основно споразумение за сътрудничество бяха преустановени, въведенаб е забрана за влизане в страните от ЕС за редица руски високопоставени служители, а активите им остават замразени. Въведени бяха и ограничителни мерки от търговски, финансов и военен характер. В отговор Русия наложи забрана за внос от страни от ЕС на редица хранителни продукти.

Брюксел обвинява Кремъл за отравянето и задържането на опозиционера Алексей Навални. ЕС и САЩ на среща миналата седмица решиха да действат координирано срещу предизвикателствата от Русия и Китай. 

В началото на март Вашингтон наложи санкции на седем високопоставени руски официални лица и 14 юридически лица. ЕС също санкционира четирима високопоставени руски представители.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва ще отвърне по начин, който най-добре обслужва интересите й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във