Банкеръ Daily

Свят

Linkedin сменя изпълнителния си директор

Джеф Уайнър

След като изпълнителният директор на Linkedin CEO Джеф Уайнър се оттегли в сряда (5 февруари) от поста, който заемаше в продължение на единадесет години, последвалите коментари бяха по-скоро положителни.

Смята се, че промяната е добре дошла за Linkedin - популярната социална мрежа за професионални контакти, собственост на Microsoft от 2016 г., когато бе купена за 26.2 милиарда долара. Смяната на Уайнър може да й даде тласък да внесе радикална промяна в някои от услугите на социалните мрежи, възползвайки се от зачестилите в последно време критики към „Фейсбук“.

Други твърдят, че от Microsoft могат само да са доволни от Уайнър, тъй като от Llinkedin печелят по-бързо, отколкото от други техни компании, нищо че печалбата им от социалната мрежа за професионални контакти представлява около 6% от общите им приходи.

Анализатори припомнят, че Джеф Уайнър застана начело на Linkedin след период на бурно развитие на компанията, по време на който тя удвои възможностите си за осигуряване на приходи – както от реклама, така и от абонамент, а освен това извърши редизайн и си позволи немалко експерименти с цел разрастване на потребителската база.

През юни изпълнителен директор на компанията ще стане Райън Рослански. Към момента той е старши вицепрезидент, отговарящ за продуктите на платформата. Уайнър обяви, че първият човек, когото е назначил на работа, след като е станал част от Linkedin през 2008 г., е именно Райън Рослански.

„Райън Рослански изигра ключова роля за маркетинговите ни продукти, за платформата ни за публикуване на статии, за програмата ни с „инфлуенсъри“ (сред тях са влиятелни хора като канадския премиер Джъстин Трюдо, Мелинда Гейтс, сър Ричард Брансън). Рослански също така ни помогна при придобиването на онлайн образователния сайт Lynda.com и при интегрирането на Linkedin с Microsoft“ – посочи Уайнър, а в имейл до всички служители на Linkedin написа:

„През последните единадесет години натрупах най-страхотния професионален опит в живота си. Това нямаше да бъде възможно без вас. Но въпреки влиянието и обхвата, които сме постигнали, в много отношения сякаш едва сега започваме“.

А постигнатото се равнява на над 675 милиона членове в социалната мрежа, над 16 000 служители и генерирани приходи в размер на 7.5 милиарда долара.

Междувременно стана известно, че още от миналото лято Уайнър е обсъждал със Сатя Надела - главния изпълнителен директор на Microsoft – планове за оттегляне. Сега му предстои нова роля - изпълнителен председател на Linkedin.

За Рослански се знае, че се запознава с Джеф Уайнър през 1999 г., когато сключва 5-годишен договор с Yahoo, за които работи в сегмента на така нареченото „категоризиране и търсене на информация“. Иначе още в колежа Рослански, заедно с двама приятели, създават Housing Media - уебсайт, който „помага на колежаните да намерят съквартиранти и изгодни наеми“ и е „вдъхновен“ от неособено приятните им лични преживявания в общежитието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във