Банкеръ Daily

Свят

Ликвидиран е лидерът на "Ислямска държава", обяви Тръмп

Американската армия е ликвидирала лидера на джихадистката групировка "Ислямска държава" - Абу Бакр Ал Багдади, съобщи президентът на САЩ Доналд Тръмп на пресконференция в Белия дом. 

По време на операция по залавянето му в провинция Идлиб, Багдади сам е детонирал жилетка с експлозиви. Заедно с него, са загинали и три от децата му. Съобщава се, че до разкриването на местоположението му се е стигнало, след ареста на двама от приближените му, които са издали информация на иракското разузнаване.

"Световният терористичен лидер Бакр ал Багдади е мъртъв. Той беше основател и лидер на ИДИЛ - най-безмилостната и насилствена терористична организация навсякъде по света. Съединените щати търсят Багдади от много години. Задържането или убиването на Багдади е основен приоритет за националната сигурност", заяви Тръмп. 

Американският президент съобщи, че нито един американски войник не е пострадал при снощната операция. Голям е броят на загиналите войни на ал Багдади. 

"Той умря, след като се опита да избяга през тунел, хленчеше и плачеше и крещеше докрай. Негови приближени или се предават, или са застреляни и убивани. Единадесет малки деца бяха изселени от къщата и са невредими", обясни президентът на САЩ. 

Тръмп каза, че Абу Бакр Ал Багдади е бил под наблюдение от няколко седмици и че 2-3 планирани мисии са били прекратени преди да бъде стартирана последната и успешна.

В своето изявление Тръмп благодари на Русия, Турция, Сирия, Ирак и сирийските кюрди за помощта в мисията. Той каза, че сирийските кюрди са дали на САЩ полезна информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във