Банкеръ Daily

Свят

Лидерът на СИРИЗА: Ако спечелим вота, спираме затягането на коланите

Лидерът на основната опозиционна партия в Гърция - СИРИЗА Алексис Ципрас, заяви в интервю пред местната телевизия "Антена", че ако неговата политическа формация победи в парламентарните избори в неделя, ще се откаже от мерки за строги икономии в полза на своя програма за погасяване на дълга.

"Мерките за строги икономии не произтичат от Учредителния договор на Евросъюза. Затова ние казваме, че трябва да разработим своя собствена програма за постигане на балансиран бюджет", подчерта Ципрас. Той уточни, че страната ще изпълнява задълженията си, произтичащи от договорите за създаване на ЕС.

"Ние уважаваме нашите институционни ангажименти в рамките на Евросъюза", подчерта политикът. Според него ако СИРИЗА победи във вота, правителството ще започне "преговори по същество" с кредиторите по държавния дълг, който в момента възлиза на 322 милиарда евро. Лидерът на левите радикали изрази увереност в победата на своята партия. "За СИРИЗА въпросът се заключава не в това дали партията ще победи в изборите, а дали ще спечели абсолютно мнозинство в бъдещия парламент", подчерта Алексис Ципрас.

СИРИЗА предложи програма, която според нея не подлежи на обсъждане. Основни части са: минимална работна заплата от 751 евро на месец, възстановяване на коледни надбавки, безплатни здравни услуги, ток и продоволствени ваучери за най-бедните. Тези и други мерки ще възлязат на 11-13 млрд. евро.

През 2009 г. СИРИЗА събра на изборите 4,6% от гласовете при 3-процентов избирателен праг. На вота през 2012-а СИРИЗА спечели почти 27 процента и се превърна в основната опозиционна партия. Тя стана и втората парламентарна сила. Както тогава се очакваше, партията отхвърли предложението да влезе в коалиционно правителство, което трябваше да затяга коланите на гърците. На изборите за Европарламент през 2014 година СИРИЗА стана първа с 26.57 процента. По това време обикновените гърци под бремето на наложените тежки икономии загубиха 40 процента от своите доходи, безработицата се задържа на равнище от 27%, а държавният дълг достигна 177% от брутния вътрешен продукт на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във