Банкеръ Daily

Свят

Лидерът на Каталуния призова Мадрид за преговори за самоопределение

Ким Тора

Ръководителят на регионалното правителство на Каталуня Ким Тора призова днес Мадрид към обсъждане на въпроса за самоопределението, след няколко дни на масови и често белязани от насилие протести заради осъждането на девет сепаратистки лидери, предаде Ройтерс.

В телевизионно обръщение Тора призова изпълняващия длъжността премиер на Испания Педро Санчес да "започне диалог без предварителни условия, в който каталунското правителство да защити правото си на самоопределение".

Педро Санчес посети вчера Барселона след седмица на протести на каталунските сепаратисти, като игнорира призивите за среща с подкрепящите независимостта местни водачи и обвини Ким Тора, че не е изпълнил задълженията си за възстановяването на реда.

При посещението си в регионалната столица Педро Санчес бе посрещнат от стотици мирни демонстранти, които пееха каталунския химн и издигаха плакати, които го призоваваха да седне и да разговаря с местното правителство.

Барселона стана арена на седем последователни нощи на протести, често съпроводени с протести, последвали осъждането миналата седмица на девет лидери на каталунските сепаратисти, признати за виновни в подстрекаване към размирици за водещата си роля в неуспешния опит за отделяне на областта през 2017 г.

Санчес не прие предложението на лидера на Каталуния Ким Тора за преговори в Барселона.

Преди визитата си, предприета с цел да се срещне със служители на силите за сигурност и полицията, ранени при протестите, Санчес обвини Тора, че не е успял да изпълни задълженията си да защити обществената сигурност и да гарантира хармонични взаимоотношения между привържениците и противниците на независимостта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във