Банкеръ Daily

Свят

Лидерът на Каталуния: Ние вече победихме

Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и от понеделник ще започнат пътя към нов живот, заяви лидерът на регионалното правителство Карлес Пучдемон снощи на многохиляден митинг в Барселона. Митингът край Магическия фонтан на хълма Монтжуик в завърши агитационната кампания за референдума, който ще се състои на 1 октомври.

"Ние вече победихме, надвихме страха, лъжата и заплахите, преодоляхме натиска на държавата, която не искаше да стигнем толкова далеч", каза Пучдемон, цитиран от ТАСС и БТА. Той призова всички каталунци да излязат и да гласуват в неделя. 

В петък говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго заяви, че няма да има гласуване в Каталуния в неделя. Той подчерта, че допитване не може да има, защото е в разрез с Конституцията.

Изявлението беше направено малко след като говорителят на каталунските власти Жорди Турул каза в Барселона, че организаторите на референдума разполагат с 2315 избирателни секции и че 5,3 милиона жители на испанската автономна област са призовани да участват в референдума.

В Барселона, където живеят 1,6 милиона души, ще има 207 избирателни секции. Около 7300 човека участват в гарантирането на добрата работа на избирателните секции, заяви още Турул.

В сряда Апелативният съд на Каталуния нареди на регионалната полиция, на националната полиция и на Гражданската гвардия да затворят всички изборни секции, които ще бъдат използвани за референдума. Допитването беше забранено от Конституционния съд на Испания.

Привържениците на идеята за независимост на Каталуния се готвят да окупират някои от избирателните секции, за да избегнат тяхното запечатване от испанските власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във