Банкеръ Daily

Свят

Лидерката на ХДС предизвика гняв с критиките си срещу предизборно видео

Анегрет Крамп-Каренбауер

Лидерката на управляващия в Германия Християндемократически съюз предизвика бурни реакции с призива си за дебат относно регулиране на начина, по който се изразяват мнения в дигиталното пространство, след като видео в Youtube, критикуващо политиката на нейната партия, стана популярно точно преди евроизборите, предаде ДПА.

ХДС на Анегрет Крамп-Каренбауер и коалиционния й партньор - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) са под натиск, след като понесоха големи загуби на евроизборите.

"Какво ще стане в тази страна, ако определен брой, да кажем 70 вестника решат да излязат с единно послание: Моля ви, не гласувайте за ХДС или ГСДП?", запита вчера вечерта Крамп-Каренбауер в Берлин.

Това ще бъде ясен опит за манипулиране на общественото мнение в навечерието на изборите, каза председателката на ХДС, която пое поста от Ангела Меркел през декември.

Същите въпроси, които си задаваме за традиционните медии трябва да бъдат зададени за дигиталните медии, допълни тя.

Крамп-Каренбауер имаше предвид видеото, качено миналата седмица от младия Youtube-ър Рецо, озаглавено "Разрушението на ХДС". Оттогава то е гледано повече от 12 млн. пъти.

Десетки други известни Youtubе-ъри подкрепиха предизборното му послание в друго видео.

Лидерката на ХДС спомена Рецо в туит, публикуван вчера вечерта: "Когато влиятелни журналисти или Youtube-ъри призовават хората да не гласуват или дори да унищожат демократичните партии от политическия център, това е въпрос на политическа култура".

Лидерът на пробизнес ориентираната Свободна демократическа партия беше сред тези, които разкритикуваха Крамп-Каренбауер, като каза, че тя "е преосмислила регулациите за свободата на изразяване на мнения преди вот".

"Не мога да повярвам", отбеляза вчера в туит Кристиан Линднер и добави: "Напротив, имаме нужда от по-открит дебат също и в социалните мрежи".

Скоро след това Крамп-Каренбауер смекчи тона си, като написа в Туитър: "абсурдно е да ме обвиняват в желание за регулиране на изразяването на мнения".

Facebook logo
Бъдете с нас и във