Банкеръ Daily

Свят

Лидерите от ЕС се събират в Брюксел за бежанската криза

Държавните и правителствени ръководители от ЕС се събират на неформална среща тази вечер в Брюксел за нови преговори по бежанската криза. Ден по-рано страните се ангажираха с разпределянето на 120 хиляди мигранти от Италия и Гърция след трудно заседание на вътрешните министри. Очаква се премиерите и президентите днес да обсъдят допълнителни мерки за контрол на границите и пресичане на трафика на хора към територията на ЕС.

След като вече има решение за балансираното разпределяне на 160 хиляди бежанци на територията на Европа чрез квоти, премиерите и президентите ще се заемат с дългосрочните мерки за овладяване на миграционния натиск. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за единство преди срещата:

"С комбинация от мерки за удържане на бежанските потоци и възвръщане контрола по нашите граници, превзети от трафиканти на хора, ние можем и ще се справим с тази криза."

Ще се преговаря по списъка от действия, предложен на 9 септември от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Те включват квалифицирането на балканските страни - кандидатки за членство като сигурни държави на произход, така че техни граждани трудно да кандидатстват за убежище; подсилване правомощията на европейската агенция за външните граници "Фронтекс", така че сама да извършва принудително експулсиране на нелегални имигранти; увеличаване на хуманитарната помощ за сирийските бежанци в Турция, Ливан и Йордания, така че те да останат в пограничните райони; създаването на доверителен фонд от 1.8 млрд. евро помощ за развиващите се страни в Африка и други.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във