Банкеръ Weekly

Свят

Лидерите на общността решават за пари и постове

Главните теми на насрочената за 23 февруари неофициална среща на върха на ЕС ще са парите и разпределението на висшите постове в съюза, съобщи Ройтерс.

Лидерите на 27-те страни от блока с изключение на Великобритания трябва да решат дали са съгласни да бъде увеличен следващият седемгодишен бюджет, покриващ общите политики за сигурност, отбрана и миграция, въпреки че с британското излизане нетните контрибутори ще намалеят. Другото, което лидерите трябва да решат, е дали са съгласни да дадат на Европарламента по-голяма роля при избора на председателя на Европейската комисия, както и какво да се прави с опразнените от британските представители евродепутатски места.

"Неофициалната среща ще постави начало на дебата за Евросъюза след Брексит - както на институционално ниво, така и по отношение на бюджетната рамка", е заявил висш представител на ЕС с уточнението, че всички решения, които ще се вземат на този форум, ще влязат в сила, след като Великобритания излезе от общността.

Еврокомисията очаква от лидерите да увеличат следващия дългосрочен бюджет за периода от 2021-ва до 2027-а до 1.1-1.2 на сто от брутния й вътрешен продукт при 1 на сто в момента. За покриване на бюджетната дупка от около 10 млрд. евро на година комисията предлага съчетание от съкращаване на разходи и нови източници на приходи.

Германия, която и сега има най-голям принос в бюджета на ЕС, заяви, че е готова да плаща и още, но други държави като Холандия отхвърлиха по-високите вноски с аргумента, че по-малкият Евросъюз изисква и по-малък бюджет. Въпросът за плащанията към блока винаги е предизвиквал разногласия и това няма да се промени дори когато Великобритания няма да участва в обсъжданията, така че едва ли ще се стигне до споразумение в петък.

Другото, което се очаква от лидерите на 27-те, е да приемат предложението на Европарламента за съкращаване на броя на представителите в него от 751 на 705, след като 73-мата британски евродепутати го напуснат. Част от техните места ще бъдат преразпределени сред 14 от останалите страни членки, които в момента са по-слабо представени. България не е сред тях. Останалите 46 депутатски места ще бъдат оставени в резерв и ще се използват за бъдещето разширяване на съюза.

В същото време лидерите вероятно ще отхвърлят искането на Европарламента да избират следващия председател на Еврокомисията само измежду водещите кандидати, посочени от главните парламентарни групи. Решението за избора трябва да се взема самостоятелно от Европейския съвет и издигането на някого за водещ кандидат може да увеличи шансовете му, но не може да му гарантира председателското място в комисията, отбелязва Ройтерс.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във