Банкеръ Daily

Свят

Лидерите на Г-20 се събират извънредно за Афганистан

Лидерите на страните от Г-20 ще се съберат днес на извънредна онлайн среща за Афганистан, предаде ДПА. Ще бъде обсъдена хуманитарната криза и проблемите със сигурността в централноазиатската страна, както и подхода към талибаните.

Ситуацията в Афганистан се влоши рязко, след като твърдолинейното ислямистко движение взе властта в страната след изтеглянето на американските и други западни въоръжени сили след почти 20-годишна окупация.

Правителствата по света обсъждат как да помогнат на афганистанското население. Около 3,5 милиона афганистанци бяха принудени да напуснат домовете си и страната се нуждае от спешна финансова помощ. Ако не я получи, според мнозина има опасност от катастрофа, имайки предвид сушата и наближаващата зима. Засилват се опасенията, че икономиката и здравната система на страната са на ръба на колапса.

ООН предупреди неотдавна, че близо 1 милион афганистански деца са изложени на опасност от глад с приближаването на зимата.

Генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш подчерта вчера, че светът трябва да предотврати срива на икономиката на Афганистан чрез спешни финансови мерки. "Мисля, че международната общност действа прекалено бавно", добави той, цитиран от Асошиейтед прес. Гутериш призова талибаните да спазят обещанията си и да позволят на жените да работят и да получават образование. Осемдесет на сто от афганистанската икономика е неформална и жените играят важна роля в нея. Без тях няма надежда икономиката и общество да се възстановят, подчерта той. В същото време "афганистанците не могат да бъдат подлагани на колективно наказание заради действията на талибаните", добави генералният секретар на ООН.

И.д. външен министър на Афганистан Амир Хан Мутаки заяви, че новият талибански режим в Афганистан ще преговаря с ЕС и САЩ днес в Доха, съобщи Франс прес.

"Имаме позитивни срещи с представители на други страни", добави Мутаки на пресконференция в катарската столица, като подчерта, че талибаните искат "позитивни отношения с целия свят". "Вярваме в равностойните международни отношения" и смятаме, че подобни отношения могат да спасят Афганистан от нестабилността, подчерта той.

Говорителката на ЕС Набила Масрали уточни, че на срещата в Доха ще присъстват и представители на САЩ. Това е неформална среща на техническо равнище и не представлява признание на талибанското правителство, подчертава тя. На срещата ще бъдат обсъдени свободата на движение на лицата, желаещи да напуснат Афганистан, достъпът до хуманитарна помощ, правата на жените и начините да се попречи на страната да стане отново убежище на терористични групи.

ЕС се опитва преди всичко да предотврати срив в Афганистан, подчерта ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел. "Не можем да се задоволяваме да стоим и да чакаме. Трябва да действаме, и то бързо", добави той.

След провала си в Афганистан НАТО трябва да разговаря с талибаните само на езика на дипломацията, заяви представителят на талибаните и заместник-министър на информацията и културата във временното правителство на страната Забиула Муджахид, цитиран от ТАСС. Последните 20 години показаха, че нападенията срещу талибаните не работят, подчерта той в изявление пред местната телевизия "Ариана нюз".

В момента най-актуалният въпрос за талибаните и НАТО е борбата с международния тероризъм, добави Муджахид.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във