Банкеръ Daily

Свят

Лидерите на ЕС решават за сделката с Лондон, Борис Джонсън "разочарован" от бавния напредък

Британският премиер Борис Джонсън е заявил на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че е разочарован от недостатъчния напредък в преговорите за търговско споразумение с ЕС след Брексит, съобщи кабинетът му, цитиран от световните агенции.

Премиерът отбеляза желанието за сключване на сделка, но изрази разочарованието си, че през последните две седмици не е постигнат достатъчен напредък, посочи пресцентърът след телефонния разговор на Джонсън с Фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Джонсън е заявил, че ще очаква резултатите от Европейския съвет, който започва днес.

Мишел съобщи с туит, че отново е оказал натиск за напредък на масата за преговори, а Фон дер Лайен подчерта, че все още предстои да бъде свършена много работа.

"ЕС работи по сделка, но не на всяка цена", допълни тя.

Борис Джонсън ще реши какви ще бъдат следващите му ходове по отношение на търговските преговори след срещата на високо равнище на ЕС тази седмица, съобщиха от Даунинг стрийт 10.

Преди време Джонсън бе заявил, че ако до срещата на върха на европейските лидери на 15 октомври не бъде постигнато споразумение, той е готов за Брексит без сделка.

Двете страни продължават да се призовават за компромиси по ключови въпроси, като риболова и размера на правителствените субсидии за бизнеса. Вестниците "Гардиън" и "Индипендънт" обаче пишат тази сутрин, че главният британски преговарящ Дейвид Фрост ще посъветва Борис Джонсън да не бърза с излизането от ЕС без сделка. Цитирани са източници, че Фрост все още смята, че е възможно постигане на споразумение през следващите седмици в случай на компромис за риболова.

Така че има очаквания, че преговорите могат да продължат и след започващата днес двудневна среща на върха на ЕС, макар и да остава малко време до изтичането на преходния период след Брексит в края годината. Ако сделка в крайна сметка не бъде договорена, от 1 януари 20201 г. Обединеното кралство ще търгува с ЕС по правилата на Световната търговска организация. 

Във вторник германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот, чиято страна председателства ЕС,  заяви, че преговорите са в много критичен етап и допълни, че никой не трябва да подценява риска от Брексит без споразумение.

"Това ще бъде много лоша новина за всички в ЕС, но още повече за Обединеното кралство", каза Рот и поиска британците да направят решаващите стъпки в ключови области, особено равнопоставеността, управлението и рибарството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във