Банкеръ Daily

Свят

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за мигрантите

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск оповести, че лидерите на ЕС са постигнали споразумение за миграционната политика на срещата на върха в Брюксел, която продължи цяла нощ.

"Лидерите на ЕС се споразумяха върху заключение на срещата на върха, включително и за миграцията", написа Туск в "Туитър".

Преговорите продължиха 15 часа, тъй като заключителният документ от срещата бе блокиран от италианския премиер Джузепе Конте, защото исканията му за миграцията не бяха изпълнени.

В крайна сметка обаче Конте взе своето - държавите членки се споразумяха да увеличат сигурността на границите, да създадат центрове за задържане на лица, търсещи убежище. Ще се ускори процесът по вземането на решение за получаване на убежище, а тези, които не отговарят на условията, ще бъдат изгонени. Лидерите също така обещаха да преразгледат правилата за разпределяне на мигрантите, което бе ключово искане на Италия.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви, че разбирателството по темата миграция между лидерите на ЕС е добър знак. Същевременно обаче Меркел призна, че дълбоките различия сред страните членки остават.

"Добър сигнал е, че се споразумяхме с общ текст по най-предизвикателната тема. Все още обаче имаме много работа, за да обединим различните възгледи", отбеляза Ангела Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ЕС е постигнал европейско решение за мигрантите. 

"Днешният етап беше важен. Много предсказваха невъзможността за постигане на споразумение и триумф на националните решения, но днес ние постигнахме европейско решение", обясни Макрон.

Президентът на Франция уточни, че постигнатите споразумения позволяват на ЕС да получи комплексен подход в решението на мигрантската криза, в частност чрез работа с трети страни. 

"Това ще позволи добрата защита на нашите граници и ще затегне правилата за прием на бежанци", каза Макрон.

.

Facebook logo
Бъдете с нас и във