Банкеръ Daily

Свят

Лидерите на ЕС обсъждат днес отлагането на Брексит

Лидерите на 27-те страни-членки на ЕС ще обсъдят днес поисканото удължаване на срока за Брексит от британския премиер Тереза Мей, съобщава БНР.

Вчера премиерът Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет, с което поиска удължаване на срока за оттеглянето до 30 юни.

Европейската комисия предупреди за риск от институционални проблеми и правна несигурност, ако това се случи, а говорител на Комисията припомни, че председателят Юнкер е предупредил премиера Мей да не включва в удължаването дати отвъд европейските избори.

Председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че според него поисканото удължаване на Брексит до 30 юни не представлява риск, макар да поставя въпроси от правен и политически характер. В телефонен разговор с Мей той е заявил, че кратко удължаване е възможно при условие, че има положителен вот на споразумението за оттегляне в Камарата на общините. Туск добави, че на този етап не предвижда свикването на извънреден Европейски съвет по този въпрос.

Отлагането на Брексит може да бъде оправдано, ако има истински шанс да се гарантира един добре организиран Брексит, заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

Британският премиер Тереза Мей помоли Европейския съюз Брексит да бъде отложен до 30 юни. Очаква се европейските лидери да обсъдят молбата на Мей на днешната си среща в Брюксел.

"Решение може да бъде постигнато само на основата на Договора за изтегляне", каза Маас, имайки предвид споразумението на Мей с ЕС, което британските депутати отхвърлиха два пъти.

"Ясно е обаче, че за нас е изключително важно европейските избори да преминат както трябва", добави германският външен министър.

Британският премиер Тереза Мей снощи призова британските депутати да подкрепят сделката й с Европейския съюз за Брексит, предаде Ройтерс.

В рамките на изявление от седалището на правителството на "Даунинг стрийт" номер 10 в Лондон Мей изрази дълбокото си съжаление от факта, че трябва да поиска от Европейския съюз отлагане на Брексит.

"Силно се надявам, че депутатите ще намерят начин да подкрепят сделката, която договорих с Европейския съюз - една сделка, която изпълнява изразената от британците на референдума за Брексит воля и която е най-добрата възможна сделка. Аз ще продължа денем и нощем да работя тя да получи необходимото одобрение", изтъкна Мей.

"Не желая обаче да отлагам Брексит за дата, по-късна от 30 юни", категорична бе тя.

По-рано вчера Мей поиска от ЕС да даде съгласието си за отлагане на Брекзит до 30 юни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във