Банкеръ Daily

Свят

Лидерите на ЕС не се разбраха за самостоятелна отбрана на съюза

Лидерите на ЕС не успяха да преодолеят разногласията си по въпроса дали да развиват независими сили за отбрана въпреки недоволството от хаотичното изтегляне на западните сили от Афганистан и новия тласък от страна на Франция, след като тя беше изключена от американски геостратегически пакт, предаде Ройтерс.

Лидерите, които се срещнаха на вечеря в Словения снощи, се разделиха в класическите лагери - източните страни, които се опасяват от Русия и искат да засилят Европа в рамките на НАТО, и тези начело с Германия, Италия, Испания и Франция, които искат по-големи отбранителни способности на ЕС, заявиха пред Ройтерс двама дипломати, информирани за срещата.

Преди вечерята на закрити врати в замъка в Бърдо край словенската столица Любляна, френският президент Еманюел Макрон заяви пред медиите, че 27-членният блок трябва да прави повече за управление на кризите по границите си и да отговаря за собствената си сигурност.

Днес към лидерите на ЕС ще се присъединят колегите им от страните от Западните Балкани. Тази среща на върха е част от дългогодишната стратегия на блока за създаване на "пръстен от приятели" от Югоизточна Европа до Северна Африка, отбелязва Ройтерс.

"Ние, европейците, трябва да сме наясно със себе си. Какво е важно за нас в нашата сигурност, по нашите граници, нашата независимост?", попита Макрон, който вече е поставял под въпрос надеждността на предоставяната от САЩ защита.

Поддръжниците на укрепването на европейската отбрана заявяват, че е имало множество предупреждения - ориентирането на Вашингтон към Азия, излизането на Великобритания от ЕС, политиката "Америка на първо място" на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, която подкопа приоритетите на ЕС, провалени държави на границите на ЕС и по-агресивните действия на Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във