Банкеръ Daily

Свят

Лидерите на ЕС настояха за по-голяма самостоятелност в отбраната

Срещата на лидерите на 27--те страни членки на ЕС е в Бърдо, Словения. Снимка: Словенско председателство на Съвета на ЕС

Лидерите на Европейския съюз настояха от по-голяма самостоятелност на Европа в сферата на отбраната. Те  се събраха на неформална среща на върха за първи път след хаотичното изтегляне на западните военни от Афганистан и анулирането на сделка за подводници за милиарди долари между Австралия и Франция в резултат на сключен тристранен пакт между САЩ, Австралия и Великобритания, съобщава Ройтерс.

На вечерята си вчера в замъка Бърдо, в Словения, която е ротационен председател на ЕС, държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС бяха обсъдени също напрегнатите отношения с Китай и растящите цени на природния газ. Разговорите се съсредоточиха върху ролята на ЕС на международната сцена в светлината на геополитическите събития напоследък, включително ситуацията в Афганистан и сделката с подводниците.

"Извличайки поуки от кризите в последно време, ние сме решени да укрепим силите си и да увеличим устойчивостта си, намалявайки критичните си зависимости", каза след срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

 Мишел също така се застъпи за по-голяма стратегическа самостоятелност чрез партньорство между ЕС и НАТО. "НАТО е стожер на сигурността, на който разчитаме, но същевременно виждаме, че е необходимо да можем да действаме по-самостоятелно, за да направим съюзите си по-силни", каза той. "Силните съюзници правят силни съюзи", заяви Мишел.

Работната вечеря на европейските лидери е насрочена в навечерието на срещата за Западните Балкани, на която ще бъдат обсъдени перспективите за евроинтеграцията на региона.

Няма основание за промяна на българската позиция към Република Северна Македония въпреки сериозния натиск, на който ще бъде подложената страната ни от европейските партньори, коментира във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът Румен Радев е поканен от  европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи и премиера на Словения Янез Янша за обща среща с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев. Малко по-късно президентът е поканен от канцлера на Германия Ангела Меркел на обща среща с президента на Франция Еманюел Макрон и със Зоран Заев.

Европейските лидери обсъждат и предложение за създаване на общоевропейски газов резерв и промени в ценообразуването чрез отделяне на цената на природния газ от цената на електроенергията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че цената на тока се покачва главно заради поскъпването на синьото гориво и че основният доставчик - Русия, не увеличава доставките според растящото търсене.

Руският президент Владимир Путин също коментира кризата за цената на електроенергията в Европа. Според него тя се дължи на „истерия и объркване“ на европейските енергийни пазари и недостатъчни инвестиции в добивните индустрии.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във