Банкеръ Daily

Свят

Лидерите на Египет, Кипър и Гърция се срещат заради турските сондажи

Сондажният кораб "Явуз"

Ескалиращите нарушения на Турция в Източното Средиземноморие и предстоящият сондаж на нейния кораб „Явуз” в кипърската изключителна икономическа зона са в центъра на 7-ата среща на върха на лидерите на Египет, Кипър и Гърция, която се провежда днес в Кайро, предаде БНР.

Укрепването на енергийното сътрудничество между трите страни и перспективите за енергийното развитие на Източното Средиземноморие, регионалната сигурност и борбата с тероризма са сред основните теми, които обсъждат днес президентите на Кипър Никос Анастасиадис и на Египет Абдел Фатах Ал Сиси и премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис.

Седмата „среща на върха” на тристранния формат Египет-Кипър-Гърция обаче преминава под знака на нарастващото напрежение в региона заради провокациите на Турция със сондажните й дейности край Кипър.

Провеждането на срещата точно в този момент е особено важно, тъй като изпраща послание за сътрудничество въз основа на международното право срещу незаконната намеса на Анкара в кипърската изключителна икономическа зона, заяви говорителят на правителството в Никозия Продромос Продрому.

Очаква се в заключителната декларация лидерите на трите страни да направят силно изявление в подкрепа на позициите на Кипър.

В декларация, която издаде в събота, Външното министерство на Египет подкрепи правата и суверенитета на Република Кипър върху нейните ресурси в Източното Средиземноморие в съответствие с международното право, включително в области, където Кипър е предоставил разрешения за проучвания за въглеводороди. Кайро предупреди също така, че продължаването на едностранните действия на Турция застрашават сигурността и стабилността на региона на Източното Средиземноморие.

Атина и Никозия са в пълна координация за подготовка на съвместни действия на европейско ниво срещу турските нарушения.

В рамките на днешния ден турският сондажен кораб „Явуз” трябва да започне пробиване. Корабът ще работи в участък в блок 7 на кипърската офшорна зона, който според Турция попада в нейния континентален шелф.

Продължаващите незаконни турски сондажни дейности подкопават добросъседските отношения между ЕС и Турция, написа в профила си в туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск, съобщи АНА-МПА.

Повод за реакцията на Туск е очакваното начало на сондажни дейности за проучване за природен газ от Турция южно от Кипър.

В интервю за гръцката телевизия "Скай" американският държавен секретар Майк Помпео, който беше на посещение в Атина в края на миналата седмица, заявява, че в кипърската изключителна икономическа зона не само ще бъде приложено международното право, но всяка страна трябва да признае, че "Америка винаги прави необходимото, за да защити икономическите си интереси и хората си".

Facebook logo
Бъдете с нас и във