Банкеръ Daily

Свят

Лидерите на двете водещи македонски партии са под карантина

Зоран Заев и Християн Мицкоски

Лидерите на двете най-големи партии в Северна Македония Зоран Заев и Християн Мицкоски от днес са в задължителна изолация по домовете си, съобщи здравният министър на страната Венко Филипче, съобщи агенция МИА.

Причината е, че миналата седмица са имали контакт с телевизионен журналист, който се е оказал позитивен за Covid-19.

Резултатът на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски, който е, който снощи е получен, е отрицателен. Той обаче ще остане самоизолация в продължение на 14 от контакта със заразения, обяви министър Филипче на извънредна пресконференция днес.

С оглед на това, че лидерът на СДСМ Зоран Заев е заминал снощи за Струмица, резултатите от теста му ще станат ясни по-късно днес.

Журналистът е стабилно здравословно състояние в болница „8 септември“ в Скопие, каза Филипче.

Заев потвърди в профила си във Фейсбук, че е в самоизолация в дома си в Струмица, че няма симптоми и се чувства добре:

"Искам да ви информирам, че през миналата седмица имах ТВ интервю с журналист, за който наскоро се потвърди, че е позитивен на Ковид-19. По време на интервюто взехме всички защитни мерки като избягване на контакт и дистанция, съгласно всички предписания, от днес съм в самоизолация в моя дом в Струмица. Нямам симптоми, днес се тествах за наличие на вирус и резултатите ги очаквам през деня, след което ще се утвърдят следващите крачки", написа Заев на своя фейсбук профил.

Християн Мицкоски също се обърна към сънародниците си чрез фейсбук:

"Искам да ви информирам, че до този момент съм в отлична здравословна и физическа кондиция.
Вчера, след получаване на информацията, че е нарушено здравето на новинара, с който имах интервю точно преди една седмица, направих си тест, чиито резултати са негативни. Но, ще ги спазвам препоръките на здравните лица и в следващия период от няколко дни ще остана в изолация. Надявам се на бързо оздравяване на журналиста и бързото му връщане на работното място. Продължавам от моя дом да следя актуалното положение. Да даваме поддръжка на онези, които са на първата линия против пандемията. Благодаря на онези, които проявиха интерес за моето здраве. И по-нататък активно ще се борим против пандемията, която причини тежка здравна, санитарна и икономическа криза. Сигурен съм, че накрая заедно ще победим. Бъдете живи и здрави."

Facebook logo
Бъдете с нас и във