Банкеръ Daily

Свят

Лидерите на двете Кореи ще се срещнат - за трети път в историята

Ким Чен Ун посрещна топло представителите на Сеул

Двете Кореи се договориха за среща на върха в демилитаризираната зона между тях в края на следващия месец, предаде Асошиейтед прес, като се позова на канцеларията на южнокорейския президент Мун Дже Ин.

"Договорена е третата среща на върха между Южна и Севера в Панминджон“, заяви Чун Ею Йо, съветник по националната сигурност на южнокорейския президент Мун Дже Ин, визирайки селото, станало символ на укрепване на доверието помежду им и разположено в демилитаризираната зона.

Ако се реализира, това ще е третата среща на върха между лидери на двете Кореи, между които няма мирен договор след войната на Корейския полуостров 1950-1953 г., а само примирие. Предишните две бяха през 2000 и 2007 г. при южнокорейските президенти Ким Те Чжун и Но Му Хьон. И двамата разговаряха с Ким Чен Ир – бащата на сегашния лидер на КНДР.

По време на посещението на високопоставена делегация на Сеул в Пхенян те се споразумяха още за създаване на "гореща телефонна линия" между своите лидери с цел намаляване на военното напрежение.

Северна Корея е дала да се разбере, че е готова на мораториум върху ядрени и ракетните си опити, ако Съединените щати се съгласят на преговори с нея. Тя е подчертала, че няма нужда от ядрени оръжия, в случай че има гаранции за своята сигурност.

Северът освен това е обещал да не използва ядрени и конвенционални оръжия срещу Южна Корея.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във