Банкеръ Daily

Свят

Лидерите на БРИКС приеха обща декларация на среща в Осака

Държавните и правителствените ръководители на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) приеха съвместна декларация след края на неформалната среща в рамките на форума на Г-20 в Осака, предаде БТА.

Текстът на документа бе публикуван днес на сайта на външното министерство на Бразилия, която в момента председателства БРИКС. "С удовлетворение отбелязваме, че в течение на последните години страните от БРИКС бяха главна движеща сила на растежа на международната икономика, а техният общ БВП днес се равнява на близо една трета от световния", се отбелязва в документа.

Ситуацията в глобалната икономика не може да не ни тревожи. Показателно е, че международната търговия престава да бъде локомотив на икономическия растеж и изпитва все по-тежкото бреме на протекционизма, на политически мотивираните ограничения и бариери, каза на срещата руският президент Владимир Путин. "В тези условия, както ни се струва, страните от БРИКС трябва да играят инициираща роля във формирането на по-справедлив и устойчив модел на глобално развитие", добави той.

Светът се сблъсква със сложна ситуация. Въпреки че в световната икономика се наблюдава общ растеж, виждаме нарастването на нестабилността и неопределеността, заяви от своя страна по време на срещата китайският президент Си Дзинпин и добави: "Най-големият риск е, че някои развити страни приемат едностранни и протекционистки мерки, които водят до търговски конфликти и икономическа блокада - всичко това разрушава реда в международната търговия и производствените вериги, а също така влияе върху всички общи интереси на нашите държави". Той добави, цитиран от Ройтерс, че при подобни обстоятелства страните от БРИКС трябва "да повишат издръжливостта си и способността да се справят с външните рискове".

"Понастоящем глобалната система за управление се сблъсква с редица проблеми. И това предизвиква всеобщо безпокойство", отбеляза Си. Според него "страните от БРИКС трябва да защитават международния ред, основан на принципите на международното право с централна роля на ООН.

Трябва да прилагаме съвместни усилия в борбата с едностранните ограничения и санкции, подчерта китайският президент и заключи: "Страните от БРИКС трябва. . . да бранят ключовите ценности и принципи на Световната търговска организация."

Facebook logo
Бъдете с нас и във