Банкеръ Daily

Свят

Лидерите на Албания, Сърбия и С. Македония вечеряха в Елбасан

С вечеря снощи в Елбасан на тримата лидери на страните, участнички в "Отворени Балкани", започна срещата на върха в рамките на инициативата, обединяваща Албания, Сърбия и Република Северна Македония, съобщи "Албениън дейли нюз".

На вечерята с премиерите на Албания и Северна Македония Еди Рама и Зоран Заев сръбският президент Александър Вучич определи "Отворени Балкани" като "изключителна инициатива". Всички страни се съгласиха, че тази инициатива ще свърже народите още повече, докато текат преговорите за по-нататъшно сътрудничество.

В коментар в социална медия албанският премиер Еди Рама отхвърли обвиненията в предателство, които му бяха отправени на демонстрация вчера в столицата Тирана, свикана по призив на бившия премиер Сали Бериша, на която инициативата беше определена като "сръбска" и насочена към изолация на Косово. По повод изгарянето и стъпкването на сръбски флаг на централния булевард "Дъшморът е Комбит" Рама припомни, че по време на посещението му в Белград сръбската столица е била пълна с албански знамена, а хулиганите, изгорили албански флаг, са били арестувани от полицията. Той заяви още, че в Белград е говорил на албански и в сръбския президентски дворец е призовал за признаване на Косово, а албанските медии са го обявили за герой. "Но аз не бях герой тогава и не съм предател сега, аз просто бях министър-председателят на Албания", написа Рама.

Той заяви, че "Отворени Балкани" е в стратегически интерес на Албания и на цялата албанска нация. "Истината закъснява, но не забравя, и утре вие ще мислите като мен днес", написа албанският премиер и допълни, че правителството му има подкрепата на албанците да "издържи дори калта от старите лопати на албанската политика".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във