Банкеръ Daily

Свят

Лидери от ЕС поискаха яснота за плановете при липса на сделка с Лондон

Лидери от Европейския съюз смятат днес да поискат от Европейската комисия да публикува плановете си за действие в случай на отказ от търговска сделка между общността и Великобритания след Брексит, пише британският в. "Таймс", като се позовава на високопоставен дипломат от ЕС.

Сега трябва да решим какви да са извънредните мерки (в случай на провал на търговската сделка). 1 януари 2021 г. наближава и трябва да се подсигурим. Зная, че държавите членки ще поискат да бъдат оповестени мерките, които ще се вземат при извънредни обстоятелства, е казал дипломатът пред "Таймс".

Той е допълнил, че искането до Еврокомисията е на първо място политически сигнал. По данни на "Таймс" споразумение между Лондон и Брюксел може да бъде сключено още в понеделник.

Не се уточнява кои точно правителствени ръководители ще направят такова искане, но обезпокоени от липсата на план за действие в случай на напускане без сделка са правителствата на Нидерландия, Франция и Белгия, отбелязва изданието.

На 15 ноември британският преговарящ Дейвид Фрост написа в "Туитър", че през последните дни Великобритания и ЕС са успели да постигнат определен напредък на преговорите за бъдещите си отношения след Брексит, но все още има съществени разногласия и рискът да не се стигне до сделка е реален.

Фрост информира, че голяма част от съвместно подготвения текст е готова, но значителни по обем негови съставни части още не са съгласувани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във