Банкеръ Daily

Свят

Лидер на "Алтернатива за Германия" отряза плановете на Стив Банън за общ фронт против ЕС

Стив Банън

Лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия“ поля със студен душ плановете на Стив Банън, бивш политически стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп, за широк популистки алианс против ЕС.

"Ние не сме в Америка“, каза Александър Гауланд, един от двамата лидери на антиимигрантската партия, в интервю за вестникарското обединение "Функе медиенгруппе“, публикувано вчера. "Интересите на антисистемните партии в Европа са доста разнопосочни“, добави той в изказването си.

Миналия месец Банън обяви, че основава политическа организация, базирана в Брюксел, наречена "Движението“, която да обедини националистките и популистки избиратели на изборите за Европейски парламент през май с цел подкопаване и парализиране на ЕС. 

Гауланд обаче заяви, че макар другият лидер на неговата партия Алис Вайдел да се е срещала с Банън, той не вижда възможност за сътрудничество с него. "Банън няма да успее да сформира алианс на съмишленици за европейските избори“, заяви Гауланд.

По думите му "Алтернатива за Германия“ е имала тесни контакти само с австрийската крайнодясна Партия на свободата, младши партньор в коалиционното правителство. Бившият лидер на неговата партия Фрауке Петри винаги е искала да работи съвместно с френския Национален фронт, но това не се получи. 

В интервюто си Гауланд каза, че партията му събира между 17 и 20 процента подкрепа в последните проучвания на общественото мнение и че подкрепата за нея може да нарасне още, докато канцлерът Ангела Меркел управлява.

Политически експерти твърдят, че тя може да стане най-силната партия в източните провинции Саксония и Бранденбург на регионалните избори догодина, което повдига въпроса дали традиционните партии ще сменят курса и ще склонят да образуват коалиции с нея.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във