Банкеръ Daily

Свят

Личните банкери на Тръмп напускат "Дойче банк"

Розмари Враблик в компанията на Джаред Къшнър

Служителите на "Дойче банк", които отговарят за кредитирането на американския президент Доналд Тръмп и на неговия зет Джаред Къшнър, са подали оставка, съобщи германският банков лидер на 22 декември. В официално изявление банковият говорител Даниел Хънтър информира, че "Розмари Враблич и Доминик Скалци са внесли молбите си да напуснат в края на годината, които са били приети от банката".

Госпожа Враблич - управляващ директор и старши банкер в банковото поделение за управление на лични състояния, е била довереният човек в компанията шапка на президента - "Тръмп организейшън". Именно дамата е привлякла за клиент Тръмп, въпреки историята му на множество фалити, и го е уредила със заеми за милиони, съобщава "Ню Йорк таймс". "Си Ен Ен" пък отбелязва, че "Дойче банк" е отпуснала на Тръмп над 300 млн. щ. долара. Кредитирането, уредено от Враблич, е помогнало на "Тръмп организейшън" да изгради небостъргач в Чикаго и да купи клуба за голф във Флорида, превърнали Тръмп в едър собственик на недвижими имоти точно по време на президентската му кампания през 2016-а.

Самата Враблич съобщи за пресата, че е избрала да напусне позицията си в банката на 31 декември и "очаква особождаването си".  

През август германският кредитор обяви, че ще започне вътрешно разследване на дамата, за да уточни дали не е действала неправомерно когато е купила през 2013-а апартамент на "Парк авеню" в Ню Йорк за 1.5 млн. щ. долара от "Бергел 715 асошиейтс" - фирма, в която Къшнър има дялово участие. Това се случи след като репортаж в "Ню Йорк таймс" разкри, че Къшнър и съпругата му Иванка Тръмп са получили между един и пет милиона долара от "Бергел 715" през 2019-а. Двамата съпрузи не са декларирали собственост в компанията.

Същността на връзките между "Дойче банк" и "Тръмп организейшън" е във фокуса на разследване на главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс и на офиса на прокуратурата в Манхатън. И двете служби са призовали банката да даде показания във връзка с кредитните й отношения с компанията на Тръмп, които биха помогнали на следователите да определят дали "Тръмп организейшън" не е подвела или измамила кредиторите си като е надувала стойността на активите си. 

"Тръмп организейшън", която в момента се управлява от двамата синове на американския президент, дължи на "Дойче банк" около 340 млн. щ. долара, според официалните данни, подадени през юли от Тръмп в Агенцията по етика към федералното правителство на САЩ и потвърдени от банкерите. Те са по три заема, отпуснати срещу недвижими имоти на президента, чиито падежи са след две години. Дължимите лихви по тях продължават да се изплащат, а кредитите са гарантирани персонално от Тръмп, твърдят двама официални представители на банката.  

Мениджърите на "Дойче банк" не са обезпокоени прекомерно относно възможностите на Тръмп да погаси заемите си, особено предвид персоналните гаранции на президента и времето до падежите, твърдят добре информираните лица. 

Анализатори пък коментираха преди няколко месеца, че ако Тръмп загуби битката за Белия дом, за банката ще е по-лесно да изиска погасяване на главниците, да влезе във владение на залозите, ако длъжникът не може да плати, да рефинансира или да продаде заемите. А след като президентът гарантира персонално всичките кредити, "Дойче банк" би мола също да блокира всичките му активи, ако той не може да се разплати. 

Дейността на Тръмп и Къшнър попада под обстрел не за първи път. Къшнър вече е създал куха компания, похарчила над половината средства от кампанията на Тръмп без почти никакви следи къде са отишли парите (извън плащанията към президента и членовете на семейството му). 

Facebook logo
Бъдете с нас и във