Банкеръ Daily

Свят

Либийският премиер отказа да се срещне с генерал Хафтар в Москва

Фаиз Сарадж

Ръководителят на Правителството на националното съгласие на Либия Фаиз Сарадж отказа да се срещне с командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар. Това съобщи шефът на Висшия държавен съвет на Либия Халед ал Мешри, предаде ТАСС.

"Ние се отказахме от каквато и да е среща с Хафтар и при никакви обстоятелства няма да седнем на една маса с него", каза Ал Мешри, цитиран от телевизия "Либия ал Ахрар". "Преговорите в Москва се водят с нашите турски и руски приятели", каза той.

Сарадж и Хафтар са в Москва, където днес се водят преговори за Либия под егидата на министерствата на външните работи и на отбраната на Русия и Турция. Очаква се в руската столица да бъде подписано споразумение за спиране на огъня между враждуващите страни. 

Руски-турските преговори започнаха в така наречения формат „2+2“: между министрите на външните работи Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу и на отбраната Сергей Шойгу и Хулуси Акар.

Анкара подкрепя правителството в Триполи на Сарадж, а симпатиите на Москва са по-скоро на страната на  маршал Хафтар.

Правителството на Сарадж поиска помощ от Анкара и на 2 януари Меджлисът разреши изпращането на турски военни в Либия. 

По неофициална информация няколко хиляди бойци на руската частна военна компания „Вагнер“ се сражават в редиците на маршал Халифа Хафтар.

На пресконференция с канцлера Меркел в събота президентът Путин заяви, че дори и да има руски граждани в Либия, то те не представляват интересите на руската държава и не получават пари от нея. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във