Банкеръ Daily

Свят

Либия отказва да има центрове за мигранти на територията й

Международно признатото правителство на Либия категорично отказва на територията на бившата джамахирия да бъде създаван център за устремили се към Европа мигранти, в който да бъдат обработвани молбите им за убежище в Евросъюза, съобщи БНР. Това заяви вицепремиерът Ахмед Матик, който прие в Триполи италианския вътрешен министър. Матео Салвини го подкрепи:

„Още в четвъртък в Брюксел ще заявим, че приемателните центрове за мигранти трябва да бъдат южно от Либия, отвъд границата й, за да блокираме миграцията и да облекчим страданията и на Либия, и на Италия“.

Салвини не уточни кои африкански страни на границата с Либия има предвид. 

Междувременно от Франция продължиха критиките срещу италианския националист по повод антиимигрантската му политика и нападките му срещу Париж.

Френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо заяви: 

„В момента няма миграционна криза, нито пик на миграцията. Пристигащите не са били толкова малко след 2015 година, 10 пъти по-малко са сега. Има обаче политическа криза, защото тук-там в Европа има популисти – партньори в правителства или правителствени ръководители. Те използват имиграцията, за да правят тежък живота на Европейския съюз, защото мразят европейския проект“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във