Банкеръ Daily

Свят

Либия: Няма да приемем нежеланите от ЕС мигранти, дори за пари

Ние сме абсолютно против искането на Европа съвсем официално да настани у нас незаконни мигранти, нежелани в ЕС. Това обяви днес премиерът на правителството на националното единство на Либия Файез ел Сарадж, предаде АФП. 

"Няма правим "сделки" с ЕС и да се ангажираме с нелегални мигранти срещу пари. Много съм изненадан, че вече никой в Европа не желае да приема мигранти, но ни се отправя искане да приемем стотици хиляди такива тук. Европейците да упражнят по-силен натиск по-скоро върху страните, откъдето идват мигранти, а не върху Либия. Там трафикантите реализират солидни печалби, като използват хаоса след войната, свалила режима на полковник Кадафи", каза премиерът. 

В началото на месеца бе съобщено, че Европейският съюз ще започне преговори с африканските страни по въпроса дали са подготвени да създадат на своя територия т.нар. регионални платформи за докарване на мигранти. Тогава еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер каза, че едно европейско споразумение за създаването на такива центрове изисква партньорско споразумение със страните от Северна Африка, които са разположени или директно на Средиземно море, или в района Сахел. За тези центрове могат да бъдат заделени 6 милиарда евро европейски средства. За Брюксел Либия, Мали, Нигер и Нигерия са възприемани като най-подходящи кандидати.

В края на юни страните от ЕС, твърде разединени по въпроса за приемането на мигранти, стигнаха с голям труд до споразумение, в което твърдят, че ще "проучат" създаването на "платформи за дебаркиране" извън общността за мигранти, спасени в морето.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във