Банкеръ Weekly

Свят

Левият завой на Мей

"Страна, която работи за всички", обеща Мей.

Британският премиер Тереза Мей обяви революция във вътрешната политика на страната си, като поведе Консервативната партия към най-големия завой, който е извършвала през последните години. В речта си пред партийната конференция в Бирмингам Мей обясни вота на британците за "Брексит" с недоволството на милионите обикновени хора от това, че са игнорирани, и го определи като обратна точка в британската история - шанс, какъвто се пада веднъж в живота на поколение. Решението, предложено от лидера на консерваторите, беше формацията й да "овладее британския политически център" и да постави държавата в служба на "обикновените хора от работническата класа".

Според анализатори едва ли е имало по-подходящ момент за пренасочването на консерваторите към политическия център, при положение че по-левите политически сили на Острова са в най-тежкото си състояние от години насам. Лейбъристката партия е обхваната от яростна вътрешна борба между смятания за радикално ляв лидер Джеръми Корбин и привържениците на умереното ляво, за чийто родоначалник се смята експремиерът Тони Блеър. В още по-тежка ситуация са либералдемократите, които след последните парламентарни избори останаха с осем представители в Камарата на общините.

Ако обявените от Мей намерения не се окажат празни думи, управляващата партия ще скъса с либерализма, който е нейна водеща идеология още от времето на Маргарет Тачър, и ще се приближи до християндемокрацията от европейски тип. Това би могло да я циментира на власт за дълги години напред, коментират специалисти и дават пример с германския Християндемократически съюз - след като възприе голяма част от политиките и посланията на партиите, стоящи вляво от него в политическия спектър, той буквално ги измести и гарантира властта на Ангела Меркел за повече от десетилетие.

Тереза Мей, която е втората жена в британската история, заела премиерския пост, често е сравнявана с предшественичката си Маргарет Тачър. Това обаче, което тя предложи в последния ден от конференцията на консерваторите, представлява радикално скъсване с тачъризма. В речта си в Бирмингам тя сякаш нарочно изтъкна, че "в живота има по-важни неща от индивидуализма и личните интереси", за да отхвърли думите на Тачър, че "няма такова нещо като общество". И ако либералната идеология от ерата на Тачър и Рейгън проповядваше, че проблемите обикновено идват от държавата, новият британски премиер смята да разчита именно на нея за решаването им.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във