Банкеръ Daily

Свят

Ленин, Асандж и 4.2 млрд. долара от МВФ

Джулиан Асандж

Основателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж смени една малка стая в еквадорското посолство в центъра на Лондон с килия в затвора Белмарш - мрачна институция в югоизточната част на града. 

В продължение на почти седем години Асандж живееше в посолството, без да направи крачка навън поради страх, че ще бъде арестуван и изпратен в САЩ, където го чакат обвинения и съдебни дела. 

В четвъртък британските власти арестуваха австралийския гражданин и го изведоха от посолството, а американските власти повдигнаха обвинения срещу него за заговор за проникване в компютър на Пентагона.

Неговият арест стана възможен, след като Еквадор отмени правото му на политическо убежище.

Политическият дебат за това дали Асандж да бъде екстрадиран вече се оформя, като британската опозиционна Лейбъристка партия призовава правителството да не го предаде на американците. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин смята, че САЩ преследват Асандж, защото е разкрил "доказателства за жестокостите им в Ирак и Афганистан".

От друга страна дейността на WikiLeaks се разглежда като част от намесата на Русия в американските избори за президент през 2016 г., тъй като сайтът публикува имейлите на екипа на Хилъри Клинтън, откраднати чрез фишинг атака. 

Опитът на Асандж да отблъсне екстрадицията може да отнеме години, тъй като процедурата включва няколко възможности за обжалване. 

Световните агенции обясняват решението на президента на Еквадор Ленин Морено с желанието му да се сближи със Запада. Маргинални и близки до Кремъл медии пък твърдят, че Морено е бил "мотивиран" по казуса с Асандж чрез сключването на договор с Международния валутен фонд. 

На официалната страница на МВФ действително е отразено, че фондът ще заеме на Еквадор сума в размер на 4.2 млрд. долара. Но средствата се отпускат заради поети ангажименти за реформи в икономиката.

Това споразумение осигурява подкрепа за икономическите политики на правителството на Еквадор през следващите три години. Планът на властите на Еквадор има за цел да създаде по-динамична, устойчива и приобщаваща икономика в полза на всички граждани на страната. Тя е съсредоточена около четири основни приоритета - повишаване на конкурентоспособността и създаването на работни места; засилване на фискалната устойчивост и институционалните основи на доларизацията на Еквадор; защита на бедните и най-уязвимите; и подобряване на прозрачността и засилване на борбата с корупцията.

Решението на МВФ е от 11 март  - месец преди ареста на Джулиан Асандж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във