Банкеръ Daily

Свят

Лейбъристът Садик Хан е преизбран за кмет на Лондон

Садик Хан - новият стар кмет на британската столица.

Представителят на опозиционната Лейбъристска партия Садик Хан бе преизбран на поста кмет на Лондон. Това стана ясно след окончателното преброяване на гласовете. Активността на изборите бе 42 процента.

Победата над основния му съперник от Консервативната партия Шон Бейли, който бе подкрепен от 44.8% от избирателите, обаче не беше толкова убедителна, както предричаха прогнозите. Експертите предсказваха, че представителят на Лейбъристката партия ще получи 60% гласовете на втория тур.

През 2016 година Садик Хан стана първият мюсюлман, избран за кмет на европейска столица, наследявайки на поста консерватора и премир днес на Великобритания Борис Джонсън.

Сегашните избори трябваше да се проведат още през май миналата година, но бяха отложени с година заради пандемията.

За Садик Хан

Садик Хан е роден през 1970 година в многодетно семейство на емигранти от Пакистан в лондонския район Тутинг, който той и представлявал и в Палатата на общините на британския парламент цели 11 години. По образование Садик Хан е юрист, специализирал се е в защита правата на човека, въпреки че преди това е изучавал математика и естествени науки с мечтата да стане стоматолог. Пробудилият се интерес към правото изменил образователния вектор на Садик Хана. В юношеството си той проявил големи способности в обучението си и това му осигурило безплатно образование в Университета на Северен Лондон.

Садик Хан също така е първият британски мюсюлманин, станал член правителството на Обединеното кралство: през 2008-2010 година той последователно заемал в лейбъристкото правителство на Гордън Браун постовете на министър по въпросите на общините и местното самоуправление и министър на транспорта.

Резултатите от изборите

Преизбирането на Садик Хан е една от малкото добри новини за лейбъристите в т.нар. суперчетвъртък - избори за местни съвети и кметове във Великобритания на 6 май се проведоха в цялата страна. 
Към момента са ппреброени гласовете в 130 от общо 143 общински, местни и регионални съвети във Великобритания.

Консервативната партия, водена от премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, засега е спечелила мнозинство в 56 съвета (с 11 повече, отколкото през 2016 година в същите части на страната). В същото време  лейбъристите печелят в 44, губийки контрола над седем.

В тази ситуация торите получават 242 допълнителни места в съветите на различно ниво (общо 2153), докато лейбъристите губят 302 мандата (и имат 1260).

Facebook logo
Бъдете с нас и във