Банкеръ Daily

Свят

Лейбъристката партия е на политическата сцена вече 127 години

На днешния ден през 1893 г. в Лондон са поставени основите на Лейбъристката партия на Великобритания. За официална дата за учредяването й се приема 27 февруари 1900 година.

Лейбъристката партия (Labour party, Работническа партия) е политическа лявоцентристска партия в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Тя е една от трите основни партии в политическия живот на кралството.

Последното британско правителство, издигнато от Лейбъристката партия, е това на Джеймс Гордън Браун (James Gordon Brown), който е премиер-министър на Великобритания от 2007 до 2010 година. На парламентарните избори през 2010-а Лейбъристката партия заема второ място с 35.2% от гласовете и излиза в опозиция на коалиционното правителство на консерватори и либералдемократи. И така е до момента.

Известни лейбъристи през годините са Рамзи Макнодалд, Клемент Атли, Харолд Уилсън, Джеймс Калахан, Нийл Кинък, Тони Блейър.

Към момента лидер на партията е Джереми Бърнърд Корбин (Jeremy Bernard Corbyn). Британският политик е водач на опозицията в страната от септември 2015 година. Депутат е от избирателен район Ислингтън Норт от изборите през 1983 година насам.

Може да се каже, че Антъни Чарлс Линтън Блеър (Anthony Charles Lynton Blair), известен като Тони Блеър, е най-ивестното име в партията. Той е лидер на Лейбъристката партия от 1994 г. и министър-председател на Обединеното кралство от 1997 до 2007 година. Блеър е роден в Единбург (Шотландия) на 6 май 1953 година. Той е най-младият министър-председател след 1812 г., най-дълго задържалият се представител на партията на този пост и единственият неин лидер, спечелил три последователни изборни победи.

Заедно с Гордън Браун и Питър Манделсън прокарва по-центристка ориентация на партията, известна като "нови лейбъристи".

След атентатите на 11 септември 2001 г. политическите му изяви са основно в международен план, най-вече свързани с т.нар. "Война с тероризма". Безрезервната му подкрепа за президента на САЩ Джордж Буш (2001-2009 г.) е причина за редица обидни или подигравателни прякори - "Пуделът на Буш", "губернаторът на 51-я щат", "външният министър на САЩ", "Tony Bliar" (от англ. liar, лъжец).

Лейбъристката партия е член на Социалистическия интернационал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във