Банкеръ Daily

Свят

Лейбъристите подкрепят предсрочни избори във Великобритания

Джеръми Корбин

Британският опозиционен лейбъристки лидер Джеръми Корбин е заявил днес пред висшия си екип от политически съветници, че е изпълнено условието на партията за подкрепа на предсрочни общи избори в Обединеното кралство и "сега ще започнем най-амбициозната и радикална предизборна кампания", съобщава Ройтерс.

"Постоянно казвам, че сме готови за избори и нашата подкрепа за тяхното провеждане е свързана с факта, че вече няма непосредствен риск от Брексит без сделка", е посочил Корбин пред така наречения си кабинет в сянка, отбелязва агенцията, цитирайки източници от неговия офис.

"Вече чухме от ЕС, че отлагането на член 50 от Европейския договор до 31 януари догодина е потвърдено, така че за следващите три месеца вече е изпълнено нашето условие Брексит без сделка да не стои като възможност. Сега ще стартираме най-амбициозната и радикална кампания за реални промени, която страната ни някога е виждала".

По-рано днес се заговори, че правителството на Борси Джонсън е готово на компромис относно конкретната дата за предсрочни избори.

Според информации на британски медии правителството на Обединеното кралство е готово да се съгласи с либералдемократите и с Шотландската национална партия да се премести по-напред предложената от Борис Джонсън дата за изборите и те да се проведат на 11 декември.

Либералдемократическата партия и Шотландската национална партия заявиха, че също желаят предсрочни избори, но обявиха планове да внесат в британския парламент поправка за тяхното провеждане на 9 декември, а не на 12 декември, както предложи премиерът Джонсън.

Би Би Си също съобщи, че правителството на британския премиер Борис Джонсън ще се съгласи на поправка, предложена от опозиционните партии, за провеждане на избори на 11 декември.

В понеделник депутатите в британската Камара на общините отказаха да подкрепят искането на премиера Борис Джонсън за провеждане на извънредни общи избори на 12 декември. В подкрепа на това искане бяха 299 депутати, докато 70 бяха против, а останалите е въздържаха, като Джонсън се нуждаеше от 434 гласа (двете трети от гласовете на депутатите). Предложението на беше прието, тъй като опозиционните партии настояват за по-ранна дата за предсрочните избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във