Банкеръ Daily

Свят

Лавров: Западът съдейства за негативно развитие в света

Страните от Запада "в решаваща степен съдействат за негативно развитие на събитията" в света, където "ситуацията не се подобрява, трупа се конфликтен потенциал". Това заяви днес външният министър на Русия Сергей Лавров на пресконференция за дейността на руската дипломация през 2021 г., предаде ТАСС.

"Русия иска да получи от САЩ и НАТО реакция по всеки член от проектодокументите с гаранции за сигурност, предложени от Москва", каза Лавров. "Отговорите трябва да са писмени, докато ги чака, Русия се подготвя за всякакво развитие на събитията", посочи той.

Проектодокументите предвиждат по-специално отказ от разширяване на НАТО в източна посока, включително чрез приемане на Украйна; също и ограничения върху разполагане на мощни нападателни оръжия, например ядрени.

Перспективите за постигане на съгласие относно гаранциите за сигурност зависят от САЩ, изтъкна първият дипломат на Русия. Москва няма да чака до безкрай "и каквото и да ни говорят за необходимост от консултации със съюзниците. . ., всичко това е претекст и опит да се протака процесът", добави Лавров.

Не спират опитите изкуствено да се разширява съставът на Северноатлантическия съюз, по-специално да се въвлича там Украйна. НАТО и САЩ заявиха наскоро освен това, че в алианса ще бъдат приветствани и скандинавските страни, които не са негови членки, отбеляза руският външен министър, според когото пактът "изкуствено подмамва" нови държави в състава си. След Студената война, след разпадането на Варшавския договор НАТО "изгуби смисъла на съществуването си", подчерта той.

В момента Москва чака да бъде договорен дневен ред и решени организационните въпроси за среща на върха на "петорката" от Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, САЩ, Китай и Франция), предложена от руския президент Владимир Путин, каза Лавров.

Той изрази надежда проявата да се състои в присъствен режим, щом епидемичната обстановка даде такава възможност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във