Банкеръ Daily

Свят

Лавров: Заинтересувани сме от нормализация със САЩ

Лавров и Тилърсън

Москва е заинтересувана от нормализирането на отношенията с Вашингтон, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров след среща с американския си колега Рекс Тилърсън, предаде ТАСС.

"Ясно е, че ние трябва да оправим тези отношения. Не ние започнахме спиралата от не много позитивни взаимни действия и ние сме заинтересувани да се върнем към нормалното състояние на двустранните връзки", каза Лавров пред журналисти в Ню Йорк. Двамата министри участват в сесията на Общото събрание на ООН.

Руският външен министър заяви, че основна тема на разговора му с Тилърсън е била Сирия. Той отбеляза, че американски и руски военни съгласуват планове за превземането на градовете Рака и Дейр аз Зур, така че да не пострадат общите цели на борбата с тероризма. По думите на Лавров Тилърсън признал, че "Джебхат ан Нусра" е терористична организация и трябва да бъде унищожена. "Днес ние напомнихме на нашите американски колеги, че и "Джебхат ан Нусра", или как там сега я наричат, представлява терористична организация и подлежи на унищожаване. Рекс Тилърсън призна, че това е така", заяви Лавров. "Да се надяваме, че това признание ще се прояви в действия на място", добави той.

В края на юли "Джебхат ан Нусра" заяви, че е скъсала връзките с "Ал Кайда" и промени името си на Фронт "Фатах аш Шам".

В интервю за телевизия "Фокс нюз" Тилърсън заяви, че САЩ и Русия работят за намиране на сфери на взаимодействие в Сирия. Двете страни концентрират също усилията си за разгрома на "Ислямска държава" в Сирия и стабилизиране на обстановката там, добави американският държавен секретар.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във